روزانه عبارت و مفاهیم متعدد و صد البته متفاوتی از سوی کاربران فضای مجازی در شبکههای اجتماعی و موتورهای جستجوگر جست و جو میشود؛ مفاهیمی که بعضاً با تحولات خبری در جریان ارتباط تنگاتنگی دارند و کاربران به دنبال اطلاعات بیشتری در مورد آنها هستند. در بسته خبری پیش روی به مهمترین مفاهیم جست و جو شده و بیان دیگر ترندهای گوگل در چهل و هشت ساعت اخیر اشاره شده است.
به گزارش «تابناک»؛ در بازه زمانی مورد اشاره، مفاهیم و عباراتی چون «طرح رتبه بندی معلمان»، «تعرفه گذاری خدمات پرستاری»، «قرص کاپتاگون»، «لایحه بودجه ۱۴۰۱» و... از مهمترین موضوعاتی بود که کاربران ایرانی در اینترنت به دنبال اطلاعاتی در مورد آنها بودند.
بحث رتبهبندی معلمان از اواخر دولت دهم مطرح و از همان آغاز با چالشهایی جدی روبهرو شد. موضوع بررسی و تدوین چارچوب طرح نظام سنجش صلاحیتهای حرفهای و رتبهبندی معلمان بهطور جدی از نیمهدوم سال ٩٣ و به دستور فانی، وزیر وقت و با تشکیل شورای راهبری نظام سنجش صلاحیتها در مرکز برنامهریزی آموزش منابع انسانی وزارت آموزشوپرورش کلید خورد.
هفت کارگروه ویژه ساختار کلی این نظام را تدوین کردند و بعد از فراز و فرودهای گوناگون با تغییر وزیر آموزشوپرورش، مسئولیت تدوین ساختار نهایی و شاخصهای سنجش و ارزیابی صلاحیتها به دبیرخانه شورای عالی آموزشوپرورش محول شد.
از دیماه سال ۱۳۹۵، شورای عالی آموزشوپرورش به دستور وزیر آموزشوپرورش با تشکیل کارگروهی متشکل از نمایندگان حوزههای مختلف، درحال تدوین ملاکها و شاخصهای صلاحیت و رتبهبندی معلمان و ارایه به هیأت وزیران برای تصویب و اجرای آن شد.
پیشنهاد کارگروه ویژه بررسی طرح نظام سنجش صلاحیتها و رتبهبندی معلمان که ماحصل ١٦جلسه کارگروه تخصصی بررسی صلاحیتهای حرفهای معلمان، ١١جلسه شورای سیاستگذاری و چهار جلسه کمیسیون منابع انسانی شورای عالی آموزشوپرورش بود و از میان ٣٦١شاخص احصا شده، در فضای مجازی منتشر و بر اساس آن، شاخصهایی در حوزههای اخلاق حرفهای، دانش حرفهای تقسیم به دانش عمومی و تخصصی، توانمندیها و مهارتها، هدایت و راهبری تربیتی، توانمندیها و مهارتها، مرجعیت نظری و عملی، تجارب موثر و ارتباط رشته تحصیلی با موضوع تدریس، ویژگیهای شخصیتی، همکاری و مشارکت موثر در فرآیند تعلیم و تربیت و تحقیق و پژوهشگری، خلاقیت و نوآوری (طراحی، تهیه و تولید)، چند مهارتی و چندرشتهای، ایثار و فداکاریها، کسب افتخارات (عناوین و رتبههای ملی و بینالمللی)، پیشرفت تحصیلی تربیتی، ارتقای استانداردها و شایستگیها و مهارتهای کسبشده دانشآموزان و رضایت ذینفعان از جمله اصول اصلی رتبه بندی فرهنگیان اعلام شد.
این طرح اکنون در آستانه نهایی شدن و تصویب در مجلس یازدهم است و به همین دلیل به یکی از ترندهای گوگل تبدیل شده است.
با تصویب این طرح، قرار است حقوق معلمان در پنج رتبه و حداقل ۸۰ درصد استادیار دانشگاه تهران محاسبه و واریز شود؛ هرچند این طرح با استقبال معلمان رو به رو شده و آنها به صورت جدی پیگیر اجرای آن هستند؛ اما به نظر می رسد به واسطه آثار تورمی، کسری بودجه دولت و نیز ایجاد انتظار و مطالبه در سایر مشاغل زمینه ساز بروز مشکلات دیگری شود.
بیشتر بخوانید
همچون معلمان که سال هاست با مقایسه خود با اساتید دانشگاه احساس ظلم در حق خود می کنند و به دنبال افزایش حقوق هستند، بسیاری از پرستاران نیز با مقایسه خود با پزشکان چنین احساسی دارند و انتظار دارند که حقوقشان با پزشکان همسان سازی شده و یا به آنها نزدیک شود.
تعرفه گذاری خدمات پرستاری هم از جمله طرح هایی است که توسط مسئولان پیگیری می شود و همین مهم این موضوع را نیز به یکی از ترندهای گوگل تبدیل کرده است.
ششم تیرماه سال جاری، سعید نمکی- وزیر بهداشت کشورمان از تصویب آیین نامه اجرایی خدمات پرستاری خبر داد و گفت: آیین نامه تعرفه خدمات پرستاری که ۱۴ سال بر زمین مانده بود در طول چند ماه گذشته کار کارشناسی دقیق بر روی آن صورت گرفت و این آیین نامه، امروز مورد تصویب شورای عالی بیمه قرار گرفت.
وزیر وقت بهداشت افزود: تعرفه تمامی خدمات پرستاری با کار دقیق مشخص و پس از تصویب در این شورا برای تأیید در هیأت وزیران تقدیم دولت شد. این کار نشانی از پاسداری خدمات پرستاران عزیز است که نمیتوان با هیچ عامل مادی و انگیزه مالی این خدمات و زحمات را جبران کرد. امیدواریم به عنوان نشانی از قدرشناسی دولت و کارگزاران نظام در راستای اجرای دستور رهبری برای به سرانجام رساندن این قانون بر زمین مانده توانسته باشیم انجام وظیفه کنیم.
جالب است بدانید با اجرای این قانون قرار است تمام خدمات پرستاری تعریف و در پرونده بیماران ثبت و تعرفه آن از بیماران (بیمه بیمار) اخذ شود.
بیشتر بخوانید
ماده مخدر کاپتاگون (captagon) نام تجارتی برای ماده شیمیایی fenethyline (فن اتیلین )است.
کاپتاگون در سال ۱۹۶۱ ساخته شد و ۲۵ سال جایگزین خفیفی برای امفتامین بود و برای درمان سندرم بیش فعالی کودکان به جای ریتالین مورد استفاده فرار گرفت.
این ماده ابتدا در درمان افسردگی و حملات خواب و بیش فعالی کودکان مصرف می شد. کاپتاگون از گروه امفتامین هاست ولی اثرات ان از متامفتامین کمتر است و خواص امفتامینی ضعیفی دارد.
کاپتاگون بعد از خوردن، در بدن انسان تبدیل به یک ماده مخدر امفتامینی و تئوفیلین می شود؛ به همین دلیل، بیشتر بدن سازان از آن برای ایجاد قدرت استفاده می کنند. کاپتاگون با وجود غیر قانونی بودن ۲۰ سال است در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بدون نسخه به فروش می رود و جدیدا به ایران هم قاچاق شده است و به شکل قرص به رنگ های مختلف به فروش می رسد.
اخیراً اخباری مبنی بر کشف محموله های کاپتاگون در رسانه های خارجی منتشر شده که نشان می دهد این محموله ها در حال قاچاق به عربستان توقیف شده است و این موضوع به ترند شدن این عبارت کمک کرده است.
البته همانطور که گفته شد در کشورهای حاشیه خلیج فارس خرید و فروش کاپتاگون منع قانونی ندارد.
جالب است بدانید این قرص ها در زمان قلمروگشایی داعش توسط نیروهای تروریستی این گروه استفاده می شد و نقشی اساسی در اقدامات ضد انسانی آنها داشت.
بیشتر بخوانید
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان، صبح روز یک شنبه ۲۱ آذرماه لایحه بودجه ۱۴۰۱ را تقدیم مجلس کرد و پس از این موضوع و نیز انتشار متن لایحه در فضای مجازی بحثها بر سر این لایحه و هزینهها و درآمدهای آن داغ شد.
بنا بر ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور از حیث منابع و مصارف بالغ بر سی و شش میلیون و سیصد و ده هزار و هفتصد و چهار میلیارد و ششصد و بیست و هشت میلیون (۳۶.۳۱۰.۷۰۴۶۲۸.۰۰۰.۰۰۰) ریال به شرح زیر است:
الف) منابع بودجه عمومی دولت از لحاظ درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی و مصارف بودجه عمومی دولت از حیث هزینهها و تملک دارایی های سرمایه ای و مالی، بالغ بر پانزده میلیون و پنجاه و دو هزار و سیصد و نود و شش میلیارد و یکصد و سیزده میلیون (۱۵.۰۵۲.۳۹۶.۱۱۳.۰۰۰.۰۰۰) ریال شامل؛
١- منابع عمومی بالغ بر سیزده میلیون و هفتصد و بیست هزار میلیارد (۱۳.۷۲۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال.
۲- درآمد اختصاصی وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی بالغ بر یک میلیون و سیصد و سی و دو هزار و سیصد و نود و شش میلیارد و یکصد و سیزده میلیون ( ۱.۳۳۲.۳۹۶.۱۱۳.۰۰۰.۰۰۰) ریال.
ب) بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت از لحاظ درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بالغ بر بیست و دو میلیون و سیصدو چهارده هزار و هفتاد و نه میلیارد و سیصد و هجده میلیون (۲۲.۳۱۴.۰۷۹.۳۱۸.۰۰۰.۰۰۰) ریال و از حیث هزینه ها و سایر پرداختها بالغ بر بیست و دو میلیون و سیصد و چهارده هزار و هفتاد و نه میلیارد و سیصد و هجده میلیون (۲۲.۳۱۴.۰۷۹.۳۱۸.۰۰۰.۰۰۰) ریال است.
توضیحات بیشتر در مورد جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ اینکه مستند به محتوای متن تصمیمات زیر در این لایحه اخذ شده است:در لایحه بودجه سال آینده پیشبینی در رابطه با پرداخت ارز ترجیحی نشده و نشان از اقدام دولت برای حذف ارز ۴۲۰۰ دارد.
در مورد سن بازنشستگی در این لایحه آمده است: افزایش سن بازنشستگی شامل کارکنانی میشود که حداقل مدرک آنها کارشناسی باشد و این افراد حق بیمه بازنشستگی خود را به صندوق بازنشستگی کشوری، لشکری و یا تامین اجتماعی واریز کنند.
بر اساس لایحه بودجه سال آتی افزایش حقوق ۱۰ درصد / ۴.۵ میلیون تومان حداقل حقوق حداقل حقوق کارکنان برای سال بعد چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است به طوری که تاکید شده بعد از اعمال افزایشهای پیش بینی شده نباید دریافتی کارکنان کمتر از چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باشد.
همچنین پاداش پایان خدمت مشمولان ماده ۱۰۷ قانون مدیریت خدمات کشوری در لایحه بودجه سال آینده ۴۴۵ میلیون تومان تعیین شده است.
بررسیهای بیشتر نشان میدهد در لایحه بودجه بند مشخص و رقم وام ازدواج جوانان حذف شده و ظاهرا دولت اختیار کلی برای تعیین آن در هیات وزیران با هماهنگی دستگاهها درخواست کرده است.
همچنین مفاد لایحه بودجه سال آینده، حکایت از اختصاص ۴.۵ میلیارد یورو برای تقویت بنیه دفاعی از طریق واگذاری نفت خام دارد.
از سویی نیز کل سهم دولت از صادرات نفت ۳۸۱ هزار میلیارد تومان معادل ۲۵ درصد از کل بودجه کشور است که نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد نشان می دهد.
در این لایحه، برای اولین بار همه خودروهای بالای یک میلیارد و منازل مسکونی و ویلاهای بالای ۱۰ میلیارد تومان مشمول مالیات بر دارایی می شوند که سالانه اخذ خواهد شد؛ جالب توجه است که واحدهای اداری و تجاری شامل این مالیات نیستند!
مستند به لایحه مورد اشاره نرخ تسعیر دلار ۲۳ هزار تومان است و فروش نفت حدود ۱.۲ میلیون بشکه در روز و قیمت نفت حدود ۶۰ دلار درنظر گرفته شده که حکایت از عزم دولت برای اداره کشور در شرایط تحریمی و بدون هرگونه توافقی با آمریکا دارد.
همچنین در لایحه بودجه سال آینده حدود ۷۴ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی و یارانه معیشتی و ۳۶ هزار میلیارد تومان هم برای پرداخت به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی اختصاص داده شده که همان ردیفهای بودجههای سالیان اخیر است.
اما در یک ردیف جدید که در سالهای گذشته سابقه نداشته، دولت قصد دارد سال آینده ۱۰۰ هزار میلیارد تومان هم برای جبران اصلاح نرخ کالاهای اساسی، دارو، یارانه نان و خرید تضمینی گندم اختصاص دهد.
منبع این ردیف جدید قطعا با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی حاصل خواهد شد. بدین ترتیب، مجموع اعتبارات برای پرداخت یارانههای نقدی و غیرنقدی به مردم در سال آینده نسبت به سال جاری بیش از دو برابر خواهد شد.
احتمال میرود با حذف دهکهای پردرآمد، با توزیع منابع جدید، یارانه نقدی و غیرنقدی خانوارهای هدف در سال آینده بیش از دو برابر سال جاری و حتی تا سه برابر شود.
اگر مبلغ ۱۰۰ هزار میلیارد تومان جدید بین ۶۰ میلیون خانوار تقسیم شود، یارانه جدید ۱۳۸ هزار تومانی به هر نفر میرسد که با ارقام فعلی مجموعا یارانه هر نفر به بالای ۲۰۰ هزار تومان خواهد رسید.
بیشتر بخوانید